top of page

 

Partners die ons steunen en vertrouwen

Naast de steun van vele bewoners en burgers, werd het project meteen ondersteund door verschillende lokale verenigingen:

  • De vzw “BLED” (Berchem Local Et Durable) ondersteunt het project op verschillende niveaus: advies over financiële aspecten om te reageren op projectoproepen of subsidieaanvragen in te dienen, verzekeringen voor vrijwilligers en anderen;

  • het project "Breng je aardbei" dat momenteel een ruimte inneemt in Viool, rue du Wilder met een collectieve, dynamische moestuin, een van de projecten ontwikkeld door de vzw BLED;

  • het project "Les Vergers d'Agathe" , momenteel gelegen zowel in het gebied dat bekend staat als de "Oude perenboom" en in de tuin van de Nederlandstalige bibliotheek, stelt de aanleg voor van een boomgaard voor het behoud van zeldzame en oude variëteiten en waar zou een koe uit de bestaande kudde Scheutbos kunnen leven, een dynamiek die ook deel uitmaakt van de projecten die de vzw BLED ontwikkelt;

  • De vzw WORMS ondersteunt het gebruik van de twee composten die momenteel aanwezig zijn (de buurtcompost en de compost die uitsluitend bestemd is voor het afval dat voortkomt uit het gebruik van privégrond waarop de door Leefmilieu Brussel gesteunde projecten zich hebben ontwikkeld) als bewustwording en demonstratie. Deze twee composthopen staan bij de “Vieux perenboom” en bij de “Ferme Pie Konijn” aan de rue du Broek. 

  • de vzw APIWILDER , die momenteel een ruimte in het Bois du Wilder bezet, zou haar bijenkorven installeren in een gebied dicht bij de boomgaard en honing produceren, wat de bestuiving en de opbrengsten van groenten en fruitbomen in de omgeving. In september 2017 heeft de vzw APIWILDER, dankzij de subsidie verkregen in het kader van de projectoproep "Duurzame wijken burgers - Participatief budget" gelanceerd door Leefmilieu Brussel, de vzw APIWILDER in staat gesteld enkele bijenkorven te plaatsen op een privéterrein grenzend aan het terrein van de Hoogveld.

  • de lokale afdeling van de Ligue des Familles toonde belangstelling voor de maatschappelijke dynamiek die plaatsvindt.

 

We gingen ook naar verschillende scholen en instellingen in de omgeving om hen aan te bieden deel te nemen aan de opgezette dynamiek.

  • Na een meer dan enthousiaste en positieve ontmoeting met de directeur en een van de leerkrachten van de basisschool 'Les Tamaris', gelegen in Molenbeek, ontstond de wens om een ruimte te hebben om een moestuincollectief te kunnen ontwikkelen met de leerlingen van de klassen gaande van de 4e tot de 6e primaire. Het aantal deelnemende klassen zou in de loop der jaren veranderen.

  • Basisschool nr. 16 , eveneens gelegen in Molenbeek, heeft interesse getoond. In 2017 vond een bijeenkomst plaats met docenten en leden van de pilotgroep om met de leerlingen de wensen, verwachtingen en mogelijkheden voor het aanleggen van een of andere moestuin te inventariseren. In de loop van het jaar hebben meerdere bezoeken plaatsgevonden aan de moestuin op het privégedeelte grenzend aan het land Hoogveld.

  • De Nederlandstalige gemeenteschool van Zavelput , gelegen aan de rand van de site, was en blijft bereid om ook ruimte op de site in te nemen.

  • We ontmoetten ook de werkplaatschef van de verschillende afdelingen van het Herlin Instituut in Sint-Agatha-Berchem. Deze laatste gaven vervolgens nuttige informatie over het project door met als doel een of ander partnerschap voor te stellen, in het bijzonder met de tuinbouwafdeling die, wegens landgebrek na werkzaamheden op hun site, als opleiding zou kunnen zorgen voor het onderhoud van het Hoogveld terrein of een of andere ruimte die aan de jongsten kan worden toegewezen om een moestuin te maken.

  • Het " tehuis voor weeskinderen - La Cité Joyeuse ". De directie is het meest enthousiast. Het gaat dan om het organiseren van buitenactiviteiten met kansarme kinderen en jongeren, soms zelfs schoolverlaters, al dan niet met een gezin en plaatsing in een wooncentrum. Deze buitenactiviteiten zouden leiden tot toezicht en het aanleggen van een moestuin die qua leren, verbinding met de natuur en de aarde, waardering, zelfvertrouwen, zelfs trots op het verrichte werk, .. meer dan gunstig zou zijn voor deze jonge mensen. Dit partnerschap zou zijn tussen het team van opvoeders van de Blije Stad en vrijwilligers die betrokken zijn bij het project (zie hieronder de paragraaf "Tuinonderwijs in "niet-formeel" onderwijs"). In oktober 2017 startte een wekelijkse workshop met kinderen van deze instelling op een aangrenzende privésite dankzij een subsidie van Leefmilieu Brussel via de projectoproep “Inspireer de wijk”.

Ten slotte hebben sinds het begin verschillende ontmoetingen plaatsgevonden, met name met vertegenwoordigers van de gemeente Sint-Agatha-Berchem die ons hun steun hebben verzekerd, evenals met het hoofd van de afdeling Erfgoed van het OCMW van Brussel-Stad , Leefmilieu Brussel en leden van het kabinet van de Brusselse minister bevoegd voor Leefmilieu en Landbouw. De wisseling van het voorzitterschap van het OCMW van Brussel-Stad is een troef in termen van openheid voor dialoog en eventuele bezettingsonderhandelingen.

  • De huidige meerderheid in Sint-Agatha-Berchem , sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, nam de volgende prioriteit in haar meerderheidsakkoord: "We zullen onze groene ruimten blijven behouden en ontwikkelen door maximaal 60% van de gebouwen te garanderen bij de gemeente. We ontwikkelen de ontwikkeling van collectieve moestuinen en behouden de duurzaamheid van het Hoogveld en de Zavelenberg met respect als groene zone”. Deze bezorgdheid heeft er destijds toe geleid dat onze schepen, Katia Van Den Broecke, contact heeft opgenomen met de huidige voorzitter van het OCMW, de heer Zian, met wie een voorlopig akkoord kon worden gesloten dat momenteel het onderwerp is van langzame besprekingen tussen de OCMW's van de stad Brussel, Leefmilieu Brussel en de gemeente Sint-Agatha-Berchem. Van de uitkomst hiervan hangt de toekomst van het Hoogveld af!

bottom of page