top of page

Concreet, waar staan we vandaag?

​​

Sinds 2017-18, dankzij de steun van de Duurzame Wijken van Citoyens, de toenmalige minister van Leefmilieu en Landbouw van Brussel, mevrouw Céline Fremault en de bewoningsovereenkomst ondertekend tussen het Collectif citoyen du Hoogveld "1082 tinten ver(t )s" en de eigenaar van de eigen grond grenzend aan de grond Hoogveld, zijn er op kleine schaal al verschillende dynamieken op gang gekomen.

Uiteindelijk hebben deze dynamieken het enerzijds mogelijk gemaakt om de sociale cohesie, de communicatie tussen bewoners, de uitwisseling van ideeën en kennis te bevorderen en anderzijds om een gemeenschappelijke ruimte te versterken die op meerdere niveaus productief is geworden. Om nog maar te zwijgen van het feit dat ze het begin vormen van alle dynamiek die op termijn het daglicht zou kunnen zien op de plek van het Hoogveld; een soort “burgerlijk, associatief en professioneel visitekaartje”.

 

Pedagogische tuin in "niet-formeel" onderwijs in samenwerking met de Cité Joyeuse.

Sinds deze eerste ontmoeting in oktober 2016 hebben er meerdere ontmoetingen plaatsgevonden met de directeur en opvoeders van de Blije Stad en hebben geleid tot de opstart van een moestuin op het privéterrein grenzend aan het land Hoogveld. Deze moestuin werd georganiseerd in de vorm van workshops die elke woensdagmiddag plaatsvonden. Kinderen, opvoeders en vrijwilligers werkten samen om de moestuin te realiseren.

Compost “1082 wormen”

Het doel was 2 compostplaatsen: 1 buurtcompost voor bewoners en 1 biologische compost voor tuinders. Een eerste bezoek aan de site informeert geïnteresseerden over de voorbereiding van afval en de ingrediënten die zijn toegelaten voor stadscompostering. Degenen die verantwoordelijk zijn voor "1082 vers" compost zijn ook verantwoordelijk voor het promoten van tuincompost (in vaten) en appartementscompost (vermicompostering), het verwelkomen van klassen van naburige scholen en het beheren van een stand in als onderdeel van de Allée verte-markt die elke woensdagmiddag plaatsvindt .

Bijenteelt in stedelijke gebieden (bescherming en uitbreiding van huis- en wilde bijen).

Het idee hier is om een locatie te kunnen hebben die beter geschikt is en beter beantwoordt aan de wettelijke vereisten voor het inrichten van een bijenstal dan de huidige in het Bois du Willder (afstand van woningen, plaatsing van een hek). Er is een afdak geïnstalleerd dat groot genoeg is om de bijenkasten en apparatuur te beschermen terwijl ze in de open lucht worden achtergelaten. Bijdrage aan de productiviteit van omliggende moestuinen en andere boomgaarden, aan het behoud van floristische diversiteit en biodiversiteit, productie van zuiverdere, meer authentieke en superieure kwaliteit honing, bewustmaking van de bevolking over de noodzaak van productie en lokale, seizoensgebonden, duurzame consumptie, een betere zichtbaarheid van de bijenteelt, het algemeen belang, navolging van de bescherming van gedomesticeerde en wilde bijen, enz... zijn allemaal effecten op middellange en lange termijn op de buurt en, meer in het algemeen, op het milieu.

 

Professionele groenteproductieruimte.

Een ruimte van ongeveer 400 m2 zou worden gewijd aan een moestuin voor gediversifieerde tuinbouw en experimenten met teelttechnieken op levende grond. Dit professionele "visitekaartje" heeft tot doel teelttechnieken te testen die meer respect hebben voor de bodem en om de vele voordelen aan te tonen die eruit voortvloeien (bestrijding van onkruid, bevochtiging, behoud van vochtigheid en dus vermindering of zelfs afwezigheid van water geven, enz.) . Het idee hier is ook om deze expertise te delen om het bewustzijn te vergroten en burgers te informeren over de vele voordelen die deze praktijken bieden.

We willen erop wijzen dat deze projecten worden overwogen op een privéperceel waar ze mogelijk op lange termijn kunnen worden gehuisvest. Enkele maanden geleden is echter een woningbouwproject gestart. Vandaag willen we deze “grootschalige” projecten dan ook graag op de volledige resterende site kunnen realiseren. Op de lange termijn hopen we dat de site ons project kan accommoderen, zoals we aan het begin van het document hebben uitgelegd. Toch willen we ons voorbereidende stappen voorstellen die we op de volgende pagina's beschrijven.

 

Concreet willen we de grond van het OCMW van de Stad Brussel kunnen bezetten om er onze lokale, professionele en maatschappelijke activiteiten te ontplooien. We stellen een scenario voor in verschillende fasen, gericht op een soepel verloop van het project.

Uiteindelijk zou de wens van de groep zijn om de grond permanent te kunnen bezetten in samenwerking met Leefmilieu Brussel waarmee reeds besprekingen zijn opgestart, zowel aan onze kant als aan de kant van het OCMW. Voorstel van een erfpachtovereenkomst aan de gemeente Sint-Agatha-Berchem die het beheer van dit gebied zou toevertrouwen aan Leefmilieu Brussel. Het is dus met Leefmilieu Brussel dat we zouden onderhandelen over onze bezetting van de plaats.


Wat we willen vandaag

bottom of page